Sport

fred3FRED VAN SLOGTEREN
ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN …, deel 3
december 2017 /536 pagina’s / ISBN 978-94-6217-08-1
€ 29,95
Fragment: Bart Voskamp
Na de ongekende successen van de Nederlandse wielrenners in de zeventiger en tachtiger jaren, begon vanaf omstreeks 1990 een lange periode met weinig opzienbarende resultaten. Natuurlijk, ook in die magere jaren van de Nederlandse wielersport waren er aansprekende renners. Renners als Breukink, Theunisse en in een latere fase Boogerd hielden steeds weer een beetje de hoop levend dat een Nederlandse Tourzege niet onmogelijk was. Verder waren er de overwinningen van rassprinters als Blijlevens en Van Poppel. Maar het werd steeds duidelijker dat de Nederlandse renners van alle kanten door hun buitenlandse concurrenten voorbij werden gereden. En dat was niet perse omdat ‘onze jongens’ minder talent hadden. Voor de vaderlandse wielersport waren het magere jaren, maar voor de internationale wielersport waren het donkere jaren. De wielersport in het algemeen en de Nederlandse wielersport in het bijzonder is echter weer uit het dal geklommen. De aanpak van Rabobank heeft recent haar vruchten afgeworpen. Nederland barst ineens van de renners die een grote ronde kunnen winnen of minstens in de top van het klassement te vinden zijn. Nadat Kruijswijk in 2015 de Giro al bijna won, lukte het Dumoulin in 2017 in de voetsporen van Janssen en Zoetemelk te treden. Voor steeds meer renners wordt het rijden van een Tour de France een aantrekkelijke uitdaging, waarbij ook voor hen, net als voor de voorgaande generaties, geldt: “Als je de Tour niet hebt gereden, ben je niet echt wielrenner geweest!”
.
Ed Pielkenrood 02ED PIELKENROOD
IN DIENST VAN ARE MAJESTEIT EN DE PAARDEN
november 2015 / 160 pagina’s / ISBN 978-94-91154-02-7
€ 14,90
Fragment: De reis (1912)
Labouchere - In dienst van hare majesteit - OMSLAGHad hij het verkeerde paard verkocht of was de door het publiek en de pers opgelegde druk te hoog geweest? Na de ontgoocheling over zijn rit bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam schoten deze vragen door het hoofd van Nederlands eerste grote springruiter Charles Henri Labouchere. Om zijn teleurstelling te verwerken moest hij op zoek naar antwoorden die de kern van zijn bestaan als wedstrijdruiter raakten.
Wat is er sindsdien veranderd in de paardensport? Heel veel en toch ook weer niet. Druk en spanning zijn voor de wedstrijdruiters hetzelfde gebleven, evenals de afhankelijkheid van hun paarden en het omgaan met teleurstellingen. Maar de omstandigheden op concoursen en vooral bij het reizen met paarden is nu volkomen anders.
Aan het begin van de vorige eeuw trokken de internationale wedstrijdruiters met hun paarden per schip en trein de wereld over op weg naar concoursen. Bij storm sloegen de golven soms over de aan dek vastgesjorde paardenboxen en bij ruw rangeren vielen de paarden over elkaar in de wagons. Labouchere ging het avontuur niet uit de weg, maar in het wedstrijdklaar maken van zijn paarden deed hij geen enkele concessie. Hij had een rotsvast vertrouwen in zichzelf, zijn manier van rijden en zijn paarden. Ruiter en militair Labouchere was een pionier met een bijzonder leven in een turbulente tijd. Samen met vele andere cavaleristen legde hij de basis voor de latere successen in de Nederlandse paardensport.
IMG_5902EDDY JANSSEN
HENK VOS. ENFANT TERRIBLE
augustus 2015 / 224 pagina’s / ISBN 978-94-91154-00-3
€ 19,90
Fragment: Frans avontuurtje
Henk Vos - Enfant Terrible OMSLAG 1Henk Vos is een voormalig Nederlands profvoetballer. In zijn lange carrière, die duurde van 1984 tot 2010, speelde hij bij zestien clubs en veranderde maar liefst twintig keer van club. Hij begon zijn voetballoopbaan bij RBC Roosendaal. Vervolgens kwam hij via PSV, Willem II, opnieuw RBC, FC Eindhoven, Germinal Ekeren, Standard Luik, FC Metz, opnieuw Standard Luik en FC Sochaux terecht bij Feyenoord. In 1999 verliet hij Feyenoord, de topclub van zijn dromen. Daarna speelde hij nog voor FC Den Bosch, RBC Roosendaal, NAC, TOP Oss, Germinal Beerschot, Racing Mechelen, RBC Roosendaal en KFC Meerle. Bij dat nietige clubje sloot hij een carrière van 25 jaar af, waarin hij 600 officiële wedstrijden betaald voetbal speelde en 166 keer scoorde.
Henk Vos behoort zeker tot de meest kleurrijke Nederlandse spelers die op de Nederlandse velden heeft rondgelopen. Iedere liefhebber kent deze flamboyante voetballer en iedereen heeft ook een mening over hem. Hij is nu eenmaal een voetballer naar je hart of een speler die je verafschuwt. Het klinkt clichématig, maar een middenweg is er niet.
Vaak werd hij bejubeld, misschien nog wel vaker verguisd. Maar Henk Vos krabbelde steeds weer op en zorgde daarna weer voor spektakel. Soms positief, ook vaak discutabel of negatief. Een bijzonder mens, zeker een bijzondere voetballer. Een man met twee gezichten. Buiten het veld is hij vriendelijk, innemend en onbereikbaar tegelijk, maar eenmaal binnen de krijtlijnen kon hij veranderen in een ontembaar beest. Nooit te peilen. De media zijn steeds met genoegen in dat vat vol explosiviteit gedoken. Henk Vos genoot op zijn beurt van alle aandacht. Ontelbare exclusieve interviews en (glamour-)foto’s bewijzen, dat er in hem altijd een verhaal zat. Henk is namelijk authentiek. Dat verveelt nooit.

fred3FRED VAN SLOGTEREN

ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN …, deel 2
november 2014 / 472 pagina’s / ISBN 978-94-6217-067-4
€ 24,95
Fragment: Jos Schipper
deel 2 - voorzijde2Groot was het ongeloof toen Jan Janssen in 1968 de Tour de France won. Een Nederlandse renner die de Tour wint! Onvoorstelbaar! Niemand kon zich voorstellen dat er een generatie zou komen die eind zeventig en begin jaren tachtig de ene grote overwinning na de andere behaalde. De successen van Zoetemelk, Kuiper, Knetemann en Raas hadden een enorme impact, de belangstelling voor de wielersport was immens. De Nederlandse wielerlief-hebbers verkeerden in een euforie en hadden weinig oog voor de andere renners, die ook succes hadden door etappes te winnen of de zeges van bovengenoemd viertal mogelijk maakten. Ook zij waren een of meerdere malen Tourdeelnemer en kijken daar nog graag op terug. Ze hebben misschien een minder imponerende erelijst maar ze hoorden er helemaal bij. Ooit waren ze de held van hun dorp of stad omdat ze op de startlijst stonden van de Tour de France, de wielerkoers aller wielerkoersen. Hoe zeer dat ook onder wielrenners telt, wordt bewezen door het feit dat al die anderen, die van de Tour droomden maar hem niet hebben gereden, hun eigen wielerprestaties vaak relativeren met de woorden: “Als je de Tour niet hebt gereden, ben je niet echt wielrenner geweest!”.
.
fred3FRED VAN SLOGTEREN

ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN …, deel 1
december 2013 / 480 pagina’s / ISBN 978-94-6217-066-7
€ 24,95
Fragment: John Braspennincx
omslag tourboek deel 1Waarom hebben er niet vanaf het begin Nederlandse renners aan de Tour deelgenomen? Waarom pas in 1936? Hoe goed waren de renners toen? En de ploegleiders? Televizier en Caballero, wat waren dat voor ploegen? Hoe zat het met het materiaal en de verzorging? De antwoorden op die vragen en nog veel meer vindt u in dit boek over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France. Hoewel het evenement onverminderd populair is, heeft het imago van de beroepswielrenner de laatste jaren door de vele schandalen grote deuken opgelopen. Valsspelers, slikkers, spuiters, criminelen, het is allemaal gezegd en geschreven. Maar is dat terecht? Het is in ieder geval van alle tijden, met alle ellende van dien. De omstandigheden, de begeleiding en de mentaliteit van ploegleiders, artsen, verzorgers is echter minstens zo dubieus, zo niet nog erger. Natuurlijk hadden de renners hun eigen verantwoordelijkheid, maar hoe kwalijk kun je het jonge jongens, op de grens van volwassenheid, nemen die zich zonder veel schoolopleiding lieten meeslepen, en bewust of onbewust grenzen overschreden? In welk beroep komt dat niet voor? Voor wie de totale levensloop van de eerste honderd Nederlandse Tourhelden in ogenschouw neemt, ontstaat een heel ander beeld. Bij vele van hen gingen de jaren rimpelloos voorbij, maar er waren ook grote drama’s en menselijk leed. Ook al was niet iedereen een winnaar, kampioen, of een held die tot de verbeelding sprak, het waren stuk voor stuk heel goede renners, in hun tijd de fine fleur van het vaderlandse wielerpeloton. Al die andere wielrenners die van de Tour droomden, maar die hem niet hebben gereden, relativeren hun eigen wielerprestaties dan ook vaak met de woorden: “Als je de Tour niet hebt gereden, ben je niet echt wielrenner geweest!”
.
.
scholtenjoepJOEP SCHOLTEN
AMARCORDSNEEUW
juni 2012 / 221 pagina’s / ISBN 978-94-6203-023-7
€ 14,90
Fragment: Girl from the North Country
OMSLAG3Als oud-wielrenner kent Joep die wereld van binnen uit. Hoewel er midden tussen bleef hij tegelijkertijd een kritische buitenstaander. Nergens anders dan in Amarcordsneeuw worden lofzang op de sport met al zijn drama, heroïek en opoffering meer genadeloos afgewisseld door haarscherpe analyses van de gekte die het wielerwereldje zo kenmerkt. In Amarcordsneeuw legt Joep de zweep over het stompzinnige zwijgen over verkeerde gewoontes en geeft hij de waanzin die zo misselijk meemuist in het peloton in een herkenbaar gezicht. Wie Amarcordsneeuw leest raakt gefascineerd, ontroerd en tegelijkertijd intens boos om de slachtoffers die de sport zich permitteert. Vooral voor jongens met een zwalkend gemoed kan de wielersport levensgevaarlijk zijn. Toch spreekt Joep Scholten over Amarcordsneeuw als een liefdesverklaring aan zijn sport, maar wel een met een oorvijg. Amarcordsneeuw is de derde roman van Joep Scholten. Eerder verschenen van hem Jongens voor onbepaalde tijd (2000), een Achterhoekse sfeerroman, en Het meisje met de blauwe bloemen (2008), een thrillerachtige roman over een Bosnische vluchteling. Ook zijn derde boek lardeert hij rijkelijk met kritische aantekeningen over de hedendaagse maatschappij.
.
.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAKEES VAN DER WAERDEN
TOEN FOOTBALL VOETBAL WERD
november 2010 / 256 pagina’s / ISBN 978-94911-5401-0
€ 14,90
Fragment uit Hoofdstuk 3 over de regels van het voetbalspel
OmslagKees van der Waerden is filosoof en neerlandicus. In 1995 debuteerde hij met het boek Filosofen over het ik. Momenten uit de geschiedenis van de westerse filosofie. Op het gebied van de Nederlandse taal- en letterkunde publiceerde hij artikelen in o.a. Spektator, Forum der Letteren, Levende Talen en NRC Handelsblad. Ook verscheen de toneeltekst Socrates van zijn hand. Als co-auteur werkte Kees van der Waerden mee aan enkele lesmethodes voor het mbo. In 2006 schreef hij het Groot Voetbalwoordenboek van de Nederlandse Taal.
Dit populair-wetenschappelijk werk bevat talrijke interessante wetenswaardigheden over de ontstaansgeschiedenis van het voetbal in Nederland. De lezer wordt meegenomen naar de bronnen van de vaderlandse voetbalbeschaving en maakt kennis met bijzondere gewoontes en gedragingen van spelers, scheids-rechter en publiek. Met behulp van oude teksten en afbeeldingen wordt een beeld gereconstrueerd van een voetbaltijdperk, dat meer dan honderd jaar geleden in Nederland bestond en dat de bakermat vormt van het huidige, moderne voetbal. Deze geïllustreerde uitgave is voorzien van oude pentekeningen, prachtige foto’s en bijzonder grappige voetbalfragmenten. Sinds het klassieke werk ‘Voetbal in Nederland’ (1955) van dr. C. Miermans is deze vroege periode van het Nederlandse voetbal niet meer aan zo’n nauwgezet onderzoek onderworpen.
.
.
Declan Hill 2DECLAN HILL
MATCHFIXING
augustus 2009 / 368 pagina’s /ISBN 97890-488-1816-7
heruitgave april 2013 bij Carrera

€ 19,90
matchfixing---declan-hill[0]Declan Hill heeft een goed gedocumenteerd boek geschreven dat de duistere wereld beschrijft van het omkopen van voetbalwed-strijden. Een wereld die zich vlak voor ons ogen afspeelt, binnen gehoorafstand van alle betrokkenen. Ze blijft echter onopgemerkt op de velden voor de vele hardwerkende profvoetballers die hun dromen willen realiseren en op de tribunes voor alle trouwe fans. Een wereld die de autoriteiten het liefst negeren. Het bestaan en de bedreiging van omkoping worden door hen het liefst onder het tapijt geveegd met het argument dat op deze manier het imago van de sport beschermd wordt. Declan Hill heeft een van de belangrijkste sportboeken van deze eeuw geschreven. Matchfixing behoort tot de baanbrekende onderzoeksjournalistiek, een vorm die binnen de sportwereld zelden wordt gezien. Het heeft hiervoor de noodzakelijke mix van een onvoorwaardelijke liefde voor het onderwerp en de ijskoude analyse van de onderzoeksgegevens. Het eindresultaat kan een effectieve remedie zijn tegen een opkomende ziekte, die een angstaanjagende bedreiging vormt voor de sportwereld zoals wij die momenteel kennen.
Matchfixing verscheen eerder in augustus 2009 onder de titel Doorgestoken Kaart bij uitgeverij Sylfaen. U kunt het boek niet via Sylfaen bestellen, wel hier.
Advertentie
%d bloggers liken dit: