Literatuur

.
.
alperALEKPER ALIYEV
ARTUSH EN ZAUR
oktober 2011 / 280 pagina’s / ISBN 978-94-91361-35-7
€ 17,90
Alekper AliyevFragment
omslag nederlandsOpzienbarende roman uit Azerbeidzjan, een relatie tussen Zaur uit het islamitische Bakoe (Azerbeidzjan) en Artush uit het christelijke Yerevan (Armenië). Vanwege de homorelatie en het feit dat de beide geliefden uit twee landen komen die de afgelopen jaren op voet van oorlog leven, is het boek in de regio al direct omstreden. Het derde taboe is echter nog groter. Aliyev heeft namelijk vooral een politieke roman geschreven, waarin hij de regeringsleiders in de Kaukasus, de een nog wat dictatorialer dan de andere, verwijt nationalistische en religieuze sentimenten te laten oplaaien om hun persoonlijke machtsambities te waarborgen. Met oorlogen, conflicten en talloze persoonlijke tragedies als gevolg. Waarvan de lotgevallen van Artush en Zaur slechts een van de velen is. Vanwege het aankaarten van deze taboes werd het boek dan ook direct in Azerbeidzjan verboden. De auteur bevindt zich op de lijst van auteurs, journalisten en webloggers die door de regering nauwlettend in de gaten worden gehouden. En zo af en toe verdwijnt er een na een showproces achter de tralies. Aliyev heeft een meesterwerk geschreven dat kan wedijveren met een ander hoogtepunt uit de Azerbeidzjaanse literatuur, Ali en Nino, en ook vaag herinnert aan “De Vliegeraar”. Er zijn ook vertalingen in het Russisch, Armeens, Georgisch, Engels, Duits, Frans en Spaans en er zou sprake zijn van een Engelstalige verfilming.
alperALEKPER ALIYEV
ARTUSCH UND ZAUR
november 2009 / 288 pagina’s / ISBN –
€ 17,90
Alekper AliyevFragment

omslag duitsArtusch und Zaur wurden in Baku geboren und wuchsen dort auf. Sie gingen zur selben Schule und saßen zusammen am selben Tisch. Irgendwann entdeckten die Jungen ihre gegenseitige sexuelle Anziehung. Dies war in den ersten Jahren des Karabach-Konflikts. Der Krieg trennte die beiden. Artusch zog nach Armenien, Zaur blieb in Baku. Als Erwachsene treffen sie sich in Tblissi (Tiflis) wieder. Sie schwelgen in Erinnerungen, sind noch immer verliebt ineinander und heiraten sogar.
Alekper Aliyevs Roman verursachte einen großen Skandal im südlichen Kaukasus, da er zugleich unterschiedliche Tabus behandelt. Es ist eine Liebesgeschichte zwischen zwei Männern, einem Armenier und einem Aserbaidschaner, einem Muslem und einem orthodoxen Christen. Aber er behandelt auch den Karabach-Konflikt zwischen Armenien und Aserbaidschan und die Rolle, die politische Führer bei der Entstehung eines solchen Konflikts einnehmen. Letzteres ist der Grund, weshalb die aserbaidschanische Regierung das Buch verboten hat.
Advertenties