Alekper Aliyev

ali akber 7Alekper Aliyev is op 28 januari 1978 geboren in Bakoe. Op zijn 13e kwam hij in opstand tegen zijn ouders en liep hij van huis weg. Hij ging met de trein naar Tbilisi, waar hij twee maanden is gebleven en in zijn levensonderhoud voorzag door sigaretten te verkopen. Hij stond in de hele Sovjet-Unie op een lijst met gezochte personen. Ze konden hem echter niet vinden in het naburige Georgië, wat vermoedelijk te maken had met het ineenstorten van de USSR in die jaren. Er kan echter ook aangenomen worden dat justitie niet erg veel moeite deed om de wilde tiener te vinden. Twee maanden later ging hij uit zichzelf weer terug naar Bakoe.
In 1992, toen Alekper veertien was, ging hij naar Turkije om daar zijn middelbare schoolopleiding te volgen aan de theologische staatsschool van Istanbul. Nadat hij geslaagd was, besloot hij in Istanbul te blijven voor zijn vervolgopleiding. Hij ging naar de universiteit in Marmara om daar journalistiek te studeren. In 2000 studeerde hij af en ging in 2001 terug naar Bakoe.
In 1994 sneuvelde Alekpers oudere broer, een officier in het Azerbeidzjaanse leger, bij gevechten om Karabach.
In 1999 ging Alekper als vertaler werken bij de populaire Turkse uitgeverij Kaknüs. Hij vertaalde ongeveer dertig Azerbeidzjaanse en Russische boeken naar het Turks.
In 2004 werd hij politiek actief en begon stukken te schrijven in kranten van de oppositie. In 2006 en 2008 maakte hij twee reizen naar Armenië met als bedoeling bij te dragen aan het streven naar vrede. Hij kwam daar aan het woord in belangrijke media en gaf colleges aan Armeense studenten. Toen hij terug was in Bakoe werd hij lastig gevallen door het Bevrijdingsfront voor Karabach. Activisten van die organisatie vielen het kantoor van de krant Alma, waar Alekper columnist was, meerdere malen aan.
In 2004 publiceerde Alekper zijn eerste boek. In deze gedichtenbundel, getiteld Ik ben een bastaard, bekritiseerde hij de overheid en de mentaliteit van de bevolking op felle wijze. Het boek veroorzaakte een schandaal in Azerbeidzjan. Veel boekwinkels weigerden het te verkopen en de pers veroordeelde het boek. Ze beschuldigden hem van landsverraad, heulen met de Armeniërs en het door het slijk halen van de nationale tradities. Desondanks ging hij door met schrijven en hij bracht vervolgens nog drie romans uit: Goethe’s dromen (2005), Godenschemering 93 (2007) en Artush en Zaur (2009).Alekpers roman Artush en Zaur, een liefdesverhaal tussen twee mannen uit de rivaliserende landen Azerbeidzjaan en Armenië, is door politie uit de handel gehaald. Boekwinkels die het boek verkochten werden voor een dag gesloten en de winkeleigenaren werden op politiebureaus ondervraagd. Alekper Aliyev was in Bakoe hoofdredacteur van het prestigieuze culturele tijdschrift Kultura Az. Vanaf 2013 is hij echter gevlucht voor de dictatuur in zijn land. Hij woont sindsdien in Zwitserland.


ali akber 6Alekper Aliyev wurde am 28. Januar 1978 in Baku geboren. Früh begann er, gegen seine Eltern zu rebellieren, und riss mit 13 Jahren von zuhause aus. Mit dem Zug gelangte er in das Nachbarland Georgien und schlug sich in Tblissi zwei Monate mit dem Verkauf von Zigaretten durch. Obwohl in der gesamten Sowjetunion nach ihm polizeilich gesucht wurde, blieb Alekper im allgemeinen Wirrwarr der sich auflösenden UdSSR unauffindbar. Erst acht Wochen später kehrte er unaufgefordert nach Baku zurück.
In Anschluss an diese Episode wurde Alekper mit 14 Jahren in die Türkei geschickt, um seine Sekundärschulbildung an einem religiösen Internat in Istanbul fortzusetzen. 1999 begann Alekper, als Übersetzer für den bekannten türkischen Verlag „Kaknüs“ zu arbeiten. Bis heute hat er etwa 30 Bücher sowohl aserbaidschanischer als auch russischer Autoren ins Türkische übersetzt.
Auch für sein Studium blieb Alekper in der Türkei und studierte von 2000 bis 2004 Journalistik an der Marmara Universität. Während seiner Ausbildung in der Türkei tobte zwischenzeitlich der Krieg zwischen Armenien und Aserbaidschan, der auf beiden Seiten zahllose Opfer fordert: 1994 fiel Alekpers älterer Bruder im Kampf um Berg-Karabach.
Nach dem Ende seines Studiums kehrte Alekper schließlich nach Baku zurück und begann, sich politisch zu betätigen. So schrieb er für diverse Oppositionszeitschriften und reiste zwischen 2006 und 2008 zweimal nach Armenien. Hier engagierte er sich im Rahmen von Friedensinitiativen und suchte den Kontakt zu armenischen Medien und Studenten.
Nach Baku zurückgekehrt, wurde er für sein Engagement von der sogenannten „Befreiungsorganisation Karabach“ öffentlich kritisiert und verfolgt. Auch die Redaktion der Zeitschrift „Alma“, wo er als Kolumnist arbeitete, wurde von den Aktivisten dieser Organisation immer wieder angegriffen.
2004 veröffentlichte Alekper sein erstes eigenes Buch, eine Sammlung von Gedichten mit dem Titel „Ich bin ein Bastard“, in dem er die staatlichen Autoritäten und die Mentalität seines Volkes heftig kritisiert. Das Buch verursachte einen Skandal in Aserbaidschan und viele Buchläden lehnten es ab, das Buch zu verkaufen. Alekper wurde als Vaterlandsverräter und Armenierfreund verunglimpft. Trotz der harschen Schelte blieb Alekper seinen Themen treu und schrieb in der Folge drei Prosaromane: „Goethe’s Traum (2005)“, „93 Götterdämmerung (2007)“, „Artusch und Zaur (2009)“.
Auch Alekper’s jüngster Roman, „Artusch und Zaur“, eine Liebesgeschichte zwischen zwei Repräsentanten feindlicher Nationen – einem Armenier und einem Aserbaidschaner –, hat in Aserbaidschan für einen massiven Aufruhr gesorgt und ein Verkaufsverbot nach sich gezogen. Buchläden, in denen der Roman trotzdem auslag, wurden von den Behörden für einen Tag geschlossen und die Besitzer von der Polizei strafrechtlich verfolgt. Alekper Aliyev war inBaku der Editor und Chef des angesehenen kulturwissenschaftlichen Portals „KulturaAz“. In 2013 is er aber gefluchtet für das Regime in Azerbeidzjan er lebt seitdem in der Schweiz.
Advertentie

Geplaatst op 31 mei 2014, in Geen categorie en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Reacties uitgeschakeld voor Alekper Aliyev.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: